Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn

Bewegen en positieve lichaamsbeleving zijn van belang voor ons welbevinden. We passen dit ook toe binnen de psychomotorische therapie.

Binnen de psychomotorische therapie (PMT) is de laatste decennia een belangrijk aanbod van bewegings- en lichaamsgerichte interventies ontwikkeld. Ze worden ingezet wanneer welzijn en kwaliteit van leven onder druk komen te staan door psychosociale of psychiatrische problematiek.

Onderzoekslijnen

Het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn richt zich op de werkzaamheid van deze bewegings- en lichaamsgerichte interventies. We onderscheiden drie onderzoekslijnen gericht op:

Het verbeteren van het lichaamsbewustzijn

Binnen deze onderzoekslijn richten we ons onderzoek op het verbeteren van het lichaamsbewustzijn en de onderkenning en herkenning van ervaringen en emoties die hiermee gepaard gaan, in het bijzonder op het gebied van psychosomatische problematiek en trauma.

Regulatie van gevoel en gedrag

Binnen deze onderzoekslijn focussen we ons op het herwinnen van controle door het oefenen met nieuw gedrag. Het accent ligt op weerbaarheidsinterventies voor onder anderen mensen met een licht verstandelijke handicap, mensen met eetstoornissen en mensen met een psychotische kwetsbaarheid.

Expressie en ontspanning

Tot slot richten we ons op vormen van ontspanning en bewegingsinterventies, maar ook op de betekenis van beweging en voorbereidende trajecten voor mensen met psychiatrische problematiek, zodat deelname aan dergelijke activiteiten wordt bevorderd.

Het onderzoek naar deze interventies vindt plaats in de orthopedagogische hulpverlening, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en de revalidatie. Daarnaast richten we ons op het ontwikkelen van instrumenten die in de (psychomotorische) diagnostiek of effectevaluatie ingezet kunnen worden.

 • Symposium Beweging in Trauma – 4 November 2016

  Lees meer
  Calo Zwolle
 • Body-relatedness

  Lees meer
  Calo Zwolle
 • Bewegende kinderen: mentaal gezonde en tevreden kinderen?

  Lees meer
  Calo Zwolle
 • Psychomotorische therapie bij chronische pijn

  Lees meer
  Calo Zwolle
000